Innovació a la catalana

Els models d’’innovació que s’’estan duent a terme des de Catalunya, basats en la quàdruple hèlix (ciutadans, empreses, acadèmia – universitat i govern), són exemple, especialment en el món tecnològic, per a molts altres països, inclosos els països del nord d’Europa, els tradicionalment més innovadors del món.

El professionals catalans que desenvolupen estratègies d’’innovació estan extraordinàriament ben valorats pels governs de diferents països europeus; de fet,molts d’’ells demanen a aquest professionals que els ajudin a desenvolupar les politiques d‘innovació en el seu propi pais. I al mateix temps, des de la mateixa Unió Europea,es demana la participació activa d’aquests professionals.

El cas que em toca més propera, la mobilitat i la tecnología, es pot dir que l’’estratègia d’innovació catalana pel desenvolupament d’’un sector potent d’’empreses i coneixement en l’’àmbit de la mobilitat és un exemple a seguir per a molt països europeus.

Durant els últims mesos la Unió Europea, mitjançant la EMMIA (European Mobile and Mobility Industry Alliance), ha portat a terme un procés de selecció dels millors experts de tota Europa per tal de desenvolupar les estratègies i polítiques d’innovació i desenvolupament industrial per posicionar Europa com un continent referent en aquest àmbit i poder, així, tornar a jugar a la primera divisió del món. Per sort, i gràcies a la feina desenvolupada des del Govern de la Generalitat conjuntament amb molts actors catalans, Catalunya s’’ha vist com un país capdavanter en aquest tipus d’’estratègies i he estat escollit com a membre expert de la Policy Learning Platform de la EMMIA.

En la primera jornada en la que he participat com expert he tingut l’’oportunitat de veure quines són les estratègies d’’altres països, cosa que m’’ha permès valorar el que estem fent des de Catalunya i poder comparar-ho amb la resta d’’Europa. I ara que disposo d’’aquesta informació, puc afirmar que el model de l’’estratègia catalana en mobilitat tecnològica és altament competitiu i una clara realitat que s’’està desenvolupant al nostre petit país.

Tenim, per primera vegada des de que estem a la Unió Europea, l’’oportunitat de posicionar-nos al món com un país capdavanter en innovació tecnològica i ajudar a la resta d’Europa gràcies a l’’estratègia catalana. Una estratègia que, com us dic, està basada en la quàdruple hèlix de la innovació, un model gens fàcil de desenvolupar i coordinar.

Aquesta estratègia no és un document molt ben enquadernat que està en un departament del govern, sinó que és una realitat que està passant en aquest moment. El fet de que Barcelona hagi assolit la Mobile World Capital i el model de desenvolupament industrial del Mobile World Hub permet que les empreses tecnològiques i no tecnològiques tinguin l’’oportunitat d’’identificar solucions mòbils i posar-les amb molta rapidesa en un mercat molt competitiu. Aquest model no només ajuda a les empreses tecnològiques, sinó que ajuda a aquelles empreses tradicionals que, gràcies a les tecnologies mòbils, es posicionen a nous mercats en els quals poden oferir productes i serveis que simplement no existien, per tant, descobrint nous “oceans blaus”. D’altra banda, la creació del Mobile World Lab, des de la indústria tecnològica conjuntament amb l’’administració, centres tecnològics i universitats, ajuda a que aquestes solucions es converteixin en realitat. Un fet que potencia el coneixement en el nostre pais i, per tant, converteix Catalunya  en un pol de coneixement molt important.

Tot aquest desenvolupament no tindria sentit sino tinguessim la xarxa catalana de Living Labs, i Telecentres que permeten que aquestes solucions pensades des dels centres de competència de la Mobile World Capital i desenvolupades des del Mobile World  Lab siguin testejades pels ciutadans, en molts casos, els usuaris que acabaran fent servir aquestes solucions.

Però sens dubte, el més important de tot això és que aquest model ha estat pensat i desenvolupat des de Catalunya amb la participació d’uns magnifics professionals que han sabut fer realitat unes molt bones idees. Europa ho ha vist i, tot i estar en un moment de crisis i en el que les polítiques que es realitzen des de l’’estat espanyol estan en entre dit, el model de desenvolupament d’‘innovació català és un dels més admirats per la resta de països europeus.

Sergi Marcén i López

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: