La digitalització, “pa per avui i gana per demà.”

Pa per avui i gana per demà,

ho sento però no vull,

no em penso conformar.”

Així es com comença la lletra de la cançó del magnífic grup català Buhos, una cançó reivindicativa que denuncia situacions del nostre dia a dia que molts volem canviar.

En aquest sentit, l’expressió “pa per avui i gana per demà” la podem aplicar perfectament al que estem vivint amb l’actual model de digitalització que existeix a Europa, i per tant a Catalunya.

La digitalització tal i com l’estem realitzant és positiva a curt termini, ja que permet millorar processos, gestió, comunicacions, augmentar el coneixement i tenir accés immediat a la informació permetent-nos prendre millor decisions. El problema sorgeix quan ens mirem aquesta digitalització a mig i llarg termini i ens adonem que la tecnologia que estem utilitzant ens deixa en mans de poques companyes internacionals, majoritàriament Nord-americanes o bé asiàtiques, que any rere any tenen accés a tota la nostra informació, que hem de seguir pagant-los uns “royaltis” anualment i quedem lligats a unes companyes que no respecten les regle de com utilitzen les nostres dades i al mateix temps segueixen sense pagar els impostos al nostres països d’allò que nosaltres hem anat comprant-los. Com a detall d’aquest últim punt, indicar que la companya Amazon, va vendre 44.000 milions d’euros a Europa durant el 2020 i no ha pagat ni un euro d’impostos(2) . Cada un dels seus treballadors registra un ingrés per a l’empresa de 8,4 milions d’euros anuals, mentre que una persona que estigui treballant en un dels seus magatzems cobra 1.431 €/mes(1), un repartidor 1.199 €/mes(1) o un instructor 1.172€/mes(1).

És per aquest motius que des de Catalunya i amb un clar focus Europeu, hem de liderar, conjuntament amb altres regions i països europeus un model que generi  eines, solucions i empreses digitals europees potents, que alhora de fer-les servir o contractar-les ens ofereixen seguretat, confiança, robustesa i fiabilitat i tanmateix es comprometin amb el territori creant llocs de treball de qualitat, al mateix temps que fan aportacions a millorar la nostre qualitat de vida, pagant els impostos corresponents a la seva activitat econòmica realitzada.

Eines digitals que van des de la producció de software, be sigui un sistema operatiu, eines de col·laboració, programari de xarxes socials, marketplaces o programari sectorial fins a chips de processament computacional, fabriques d’elaboració de components per a ordinadors o electrònica per a xarxes de comunicacions.

Eines i empreses digitals que ofereixen serveis als milions de ciutadans i empreses europees amb una clara visió de millorar la nostra qualitat de vida, defensar les llibertats, respectin les normes que evitin el canvi climàtic i molt especialment ens ajudin a defensar el model de serveis socials i sanitari que tenim gràcies a les solucions que desenvolupin.

Tots aquest projectes permetran a Catalunya la possibilitat d’establir fortes relacions internacionals gràcies a aquest projectes col.laboratius amb base tecnològica europeus. Projectes que posaran Catalunya en el mapa de la innovació tecnològica de primer nivell.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: